sobota 21. dubna 2018

Pověry je lepší brát jako zpestření života


Ačkoli je pátek 13. pouhý předsudek, obavy z tohoto data přetrvávají již po staletí. I když nejde o žádnou výjimku, ostatně „den blbec“ nás může potkat kterýkoli den v roce, spousta z nás nemá z již zmiňovaného dne dobrý pocit.

Ať už se jedná o strach z „nešťastný“ pátků jako takových nebo jen o fobii z čísla 13, lidé zkrátka při tomto čísle v kalendáři znejistí. A tak i dnes z hotelů mizí pokoje s třináctkou, stejně jako z některých výškových budov celá třináctá poschodí, v mnoha letadlech a vlacích řadu třináct raději přeskočí a závodníci formule 1 třináctku pro jistotu úplně zrušili.

Přestože pátek 13. může v roce nastat maximálně třikrát a to ke všemu jednou za 11 let, lidé většinou očekávají, že se jim v tento den minimálně pokazí auto, spadne kniha na hlavu, vylije kafe nebo se říznou do prstu, což se jim ostatně často i stane, neboť si to neštěstí sami vsugerují a přivolají. V takovou chvíli není nic snazšího, než veškeré tyto nezdary svést na tento nechvalně známý den.

Pro mnoho lidí je tento den naopak velmi šťastný, protože mají výročí svatby, dostali povýšení v práci, narodil se jim potomek nebo byli narozeni oni sami jako například herec William Mirchoff.
Také v Americe není pro všechny tento den tragický. Ba dokonce zde v Philadelphii vznikl klub, který se jmenuje - jak jinak - Pátek třináctého. Jeho členové se scházejí výhradně každý pátek třináctého, rozbíjejí zrcadla, vypouští ve velkém černé kočky a podobně. Z pátku třináctého si tak dělají legraci. Jak takový den prožíváte vy? (stan)