pátek 23. března 2018

Těch dětí mi bylo neskutečně líto


Květoslava Bartoňová z Olomouce dokázala ve svých osmnácti letech zachránit několik dětí z Údolí smrti na Slovensku. Právě tam se odehrály ty nejtěžší tankové boje Karpatsko-dukelské operace. Zařídila převoz a roční pobyt pětačtyřiceti dětí na Hanou a zprostředkovaně také adopci dvanácti sirotků.

Květoslava Bartoňová se narodila v Olomouci-Řepčíně roku 1928 rodině Axmanových. Její otec byl legionářem a prošel všemi slavnými bitvami, například bitvou u Zborova. Po návratu z války byl zaměstnán u Československých státních drah.

Po válce Květoslava Bartoňová studovala Učitelský stav v Olomouci. V roce 1945 tam studenti uspořádali sbírku šatstva a potřebných věcí pro obyvatele obcí Vyšná a Nižná Pisaná. Bartoňovou společně s kolegyní pověřili, aby věci na Slovensko odvezly. Byla šokovaná bídou, s níž se tam setkala. „Vše bylo vybombardované a všude byly nášlapné miny. Zbyla tam spousta sirotků a děti spaly třeba po čtyřech v jedné posteli,“ vylíčila.

Děti z údolí smrti


Po návratu do Olomouce se rozhodla pod záštitou Československé společnosti zorganizovat příjezd dětí. Aby zajistila ubytování, lékařské vyšetření, školní docházku a také finance, obešla několik firem a institucí. Jejím cílem bylo pomoci dětem. A to se jí nakonec povedlo, do Olomouce přijelo z oblasti Nízkých Beskyd na slovensko-polském pomezí pětačtyřicet dětí. Patnáct z nich bylo umístěno do kláštera Voršilek v Olomouci, dvaadvacet po rodinách na venkově a osm v rodinách přímo v Olomouci. „Těch dětí mi bylo neskutečně líto, proto jsem to udělala,“ vyjádřila se pro Paměť národa.

Na Olomoucku pobyly rok, celkem dvanáct sirotků však zůstalo natrvalo a jejich adoptivní rodiče si je osvojili. S dětmi se Květoslava Bartoňová už nikdy znovu nesetkala.
Nyní žije společně s dcerou a tchánem v domě v Olomouci-Neředíně. (akho)

Květoslava Bartoňová (2016)


Údolí smrti

Jako Údolí smrti se označuje údolí potoka Kapišovka, které leží mezi devíti obcemi ve slovenském okrese Svidník. Během druhé světové války, v období od 21. do 27. října 1944, se zde odehrály těžké boje, které byly součástí Karpatsko-dukelské operace. Boje přímo zasáhly obce Dlhoňa, Dobroslava, Havranec, Kapišová, Kružlová, Nižná Pisaná, Svidnička, Vápeník a Vyšná Pisaná. (Zdroj: wiki)

Snímky: pametnaroda.cz