pátek 13. října 2017

Od videí na youtube k projektům profi úrovně. Zak začal velký sen Zdeňka Látala

Za každým filmem, reklamou či hudebním klipem stojí velké úsilí, spousta natáčecích hodin a dlouhé hodiny střihu, přesto si lidé většinou pamatují pouze jména herců či režiséra. Málokdy slyšíte obdivovat kameramana či střihače. Ale právě tito lidé jsou kostrou filmařského výtvoru. Zdeněk Látal z Boskovic, šestnáctiletý student multimédií v Prostějově, má nakročeno stát se profesionálním kameramanem. 

Barbora Fritzová

Zdeňkovy první ambice směřovaly k programování, v dětství měl velký zájem o hry a to nejen z hráčského křesla, svoje herní série si natáčel a zároveň přemýšlel o tom, že by se na tvorbě her sám podílel. Směr byl jasný, umělecká škola se zaměřením na multimédia a tak již v osmé třídě základní školy Zdeňek vyrazil z rodných Boskovic do Prostějova na Střední školu designu a módy (SŠDAM) při příležitosti dne otevřených dveří a neváhal s sebou přibalit své herní výtvory. Tehdy si vzal k srdci doporučení věnovat se střihu a hraným filmům, vytvořit něco reálného a upustit od počítačových her.

Brzy byl za svoje studentské úspěchy oceněn starostkou Boskovic a zřejmě v té chvíli se nejspíše zrodila vášeň pro opravdové kameramanství, neboť se prakticky ve stejné chvíli poprvé setkal s profesionálním kameramanem. Tento kontakt byl pro něj velice cenný, neboť z prvotních pozvánek na občasné natáčení se později staly zakázky na natáčení fotbalových utkání, různých akcí či reportáží. 

Snímky: archiv Zdeňka Látala

Těmto aktivitám se věnoval o víkendech na střední škole, například natočil reportáž z boskovických synagog či snímek z prostředí Drahanské vrchoviny.
Mimo to také natáčel minifilmy se svými bratranci, které byly většinou o třech hercích a Zdeněk plnil roli režiséra. Tato úloha mu často připadá dodnes, avšak nadšený z toho není. 

„Nemám rád, když mě někdo nazývá režisérem, pokud musím, tak film zrežíruji, ale ne proto, že bych chtěl, ale proto, že není nikdo jiný, kdo by to udělal. Já nejsem vůdčí typ a nebaví mě organizovat herce a tvořit celou scénu. Jako kameraman stačí, když do natáčení vstoupíte občasně, pokud vám scéna nepřijde oku lahodící, nebo když chcete změnit rozestavení.”

Posun nebyl jen u cíle Zdeňkova natáčení, ale i u techniky, jakou používal. Při začátcích mu společnost dělala ne příliš kvalitní kamera, později fotoaparát a v současné době je již jeho kamera na velice dobré úrovni. „Vždycky je co zlepšovat“ říká Zdeněk Látal. Na otázku, co by rád posunul někam dál, odpovídá: „Po natáčení v dešti a ve špatném počasí celkově zjistíte, že žádná překážka není nepřekonatelná.“

V prvním ročníku na Střední škole designu a módy v Prostějově neměl ke svojí tvorbě tolik prostoru, neboť rozvrh byl velmi časově náročný. „Končili jsme kolem čtvrt na pět a potom už se toho tolik stihnout nedá.“ Krčí rameny Zdeněk. Dnes už je tomu ale jinak a projektů má čím dál tím víc, jedním z nich je například maturitní film pro čtvrtý ročník, dále natáčení breakdance ve Zlaté bráně či soutěže mladých módních návrhářů Doteky módy. Nejzajímavějším projektem mladého kameramana je ale nejspíš zachycení půlmaratonu, jehož kulisu letos v létě tvořil Moravský kras.

Zdeněk Látal má však namířeno mnohem výš, rád by točil filmy, hudební videoklipy či reklamy. „Podle mě na české filmové scéně chybí kvalitní filmy pro mladé, v České republice se točí zejména pro starší publikum, mám na mysli Babovřesky a podobně,” konstatuje a dodává: "Většina mladých lidí sleduje zahraniční filmy, protože jsou akčnější. Já tomu rozumím, když jsem začínal, měl jsem také v hlavě vzory v podobě hollywoodských filmů a snažil jsem se jim přiblížit. I my tu můžeme točit filmy této úrovně. Problém je ale v tom, že šikovní lidé odcházejí do zahraničí za lepším platem a tak se nic nemění a točí se spíše pro starší generaci."

A jak vidí Zdeněk vlastní budoucnost? "Já se zatím do zahraničí nechystám, nejsem si jistý svou angličtinou, ale rád se cizinou inspiruji. Mými zahraničními vzory jsou kameraman Devin Graham a tvůrčí skupina Corridor Digital. Mám také rád filmovou sérii Rychle a Zběsile,“ dodává.