Moje první recenze kuchařky. Dlouho jsem se
rozhodovala, jakou vybrat, nakonec jsem se nechala inspirovat mojí oblíbenou
blogerkou My cooking diary a objednala si Ellu. Přesněji knihu Lahodně s Ellou.
Barbora Horská
Autorka knihy Ella Woodward je foodblogerka, která píše blog
Deliciously Ela. Ella ještě před pár lety patřila k milovníkům nezdravého
jídla. Svoje návyky musela změnit, když začala trpět nemocí, která napadá a
ničí autonomní centrální systém. Proto se ze dne na den rozhodla, že se stane
vegankou.
Snímky: knihyomega.cz |
Jaká je Ellina knížka a jaké recepty v ní najdete?
Jedná se o originální kuchařku, která je plná netradičních a chutných návodů do
kuchyně. Cena, za niž si můžete knihu pořídit, je 269 Kč. Na začátku Ella
popisuje jednotlivé suroviny, které se v knížce objevují a které bude potřeba
si k vaření pořídir. Pro spoustu lidí neznámé věci. Například plody palmy
acai nebo sladké brambory batáty. V úvodních
pasážích knihy uvádí základní recepty, které se potom objevují jako součást
dalších.
Kuchařka je rozdělena do deseti kapitol – Můj příběh,
Začínáme, Obiloviny, Ořechy a semínka, Fazole a luštěniny, Zelenina, Ovoce,
Smoothies, Životní styl podle Elly a Často kladené otázky. Kuchařka je skvěle
designově zpracovaná. U většiny receptů jsou
fotky, u kterých se vám sbíhají sliny. Kuchařka je určena především pro vegany
a bezlepkáře, ale jinak patří do knihovničky každého, kdo rád zdravě jí. Obsahuje
i odkazy na obchody, kde se dají méně dostupné suroviny sehnat. (hob)
Recepty jsou snadné a zvládne je každý. Tady jsem vybrala
jeden na ukázku:
Kakaovo - lískoříšková pomazánka
Co budete potřebovat:
1 velká sklenice, 20 minut
375 g lískových oříšků
150 ml javorového sirupu (já použila med)
3 lžíce nepraženého raw kakaa
150 ml vody
Postup:
„Troubu jsem předehřála na 200°C a opekla v ní oříšky na pečícím
papíře deset minut. Čím déle oříšky necháte v troubě, tím víc se vám opeče
slupka a mění se tím i chuť celé pomazánky. Oříšky jsem nechala vychladnout a
pak jsem je společně s medem a kakaem začala mixovat. V průběhu mixování jsem
podle potřeby přidávala vodu. Výsledná konzistence (hlavně jemnost) pomazánky
záleží hodně na výkonu vašeho mixéru. Pomazánku můžete jíst buď jen tak
samotnou nebo si ji namazat na kus pečiva a nakrájet k tomu ovoce.“
Lahodně s Ellou
Nakladatelství: Omega
Vydání: 1. 5. 2015