pátek 22. září 2017

Návštěva šéfkuchaře pomohla studentům jen trochu

Příběh se odehrál v květnu. Pár kamarádů z jedné školy se shodlo, že jídlo ve školní jídelně se nedá jíst. Dokonce na olomouckém Slovanském gymnáziu, kam chodí, vyhlásili stávku, k níž se dokonce přidali i někteří učitelé. Protože si to studenti nenechali pro sebe, dozvěděl se o jejich trablech i známý kuchař Zdeněk Pohlreich.
Barbora Horská

Rozhodl se, že do problému vstoupí a ukáže, že i ve školní jídelně se dá vařit kvalitně a chutně.  Natočil tu díl svého zábavně-gastronomického pořadu Ano, šéfe. Pohlreich ovšem nenechal gymnazisty stranou a skupinku nespokojenců zapojil do procesu. Záhy zjistili, že práce jejich kuchařů není až tak snadná. Školní jídelny se řídí různými omezeními a přísnými normami. Platí to i pro vývařovnu v Gymnáziu Hejčín v Olomouci, odkud se strava do Slovanského gymnázia vozí.

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se nechal slyšet, že ve zdejší jídelně pracují skvělí lidé, akorát podle něj chybí jídlu pestrost a větší výběr. „Snažím se tady panu šéfovi předat pár svých zkušeností z gastronomie, ale nebavíme se ani tak o receptech, ale spíš o tom, jak udělat dobře chutnající jídlo," okomentoval situaci šéfkuchař Zdeněk Pohlreich pro Olomoucký deník, když gymnázium v Hejčíně v červnu navštívil.
Zdeněk Pohlreich ve školní kuchyni v Hejčíně. Foto: Olomoucký deník

Po půl roce se na místo činu vrátil, ale o změnách k lepšímu příliš hlasitě nemluvil. Studenti v polovině září byli však spokojenější. „Myslím, že kvalita jídla se zvedla. Hlavně je dobré, že je na výběr ze dvou jídel. Když nám něco nechutná, tak si dáme to druhé,“ řekla studentka SGO Karolína Navrátilová pro Deník.

V každém díle Ano, šéfe rozdává Zdeněk Pohlreich nálepky, pokud se kvalita jídla v daném podniku zvedne. Tentokrát se ale rozhodl, že nálepku dá studentům, aby sami usoudili, zda ji udělí, nebo ne. A nálepka se zatím nikde neobjevila.

Deník se zeptal jednoho z iniciátorů stávky v jídelně Slovanského gymnázia Adama Šimáka. „Popravdě,  to zlepšení jsme očekávali větší, než nakonec bylo. Hlavně co se týče kvality, porce jsou teď dostačující. Alespoň teď více dochucují kořením a máme teď na výběr ze dvou jídel, z nichž jsou dvě jídla týdně vegetariánská. Slíbený salátový bar zatím nemáme, ale jeho zřízení je naplánováno na podzim, takže je ještě čas,“ vysvětlil student.