pondělí 10. dubna 2017

Nevidím důvod cenzurovat oblečení žáků

Tepláky jsou část oblečení vytvořených speciálně k pobytu v pohodlí domova, mají symbolizovat volný čas a lenošení. Tak proč denně potkáváme desítky lidí v teplácích v situacích vyžadující určitou míru společenskosti? Dá se mezi takovou příležitost zařadit i výuka?

Barbora Fritzová
 Učitelé již několik let, co se objevil tento trend, jenž má za cíl vnést trochu domova do škol jasně vyjadřují nesouhlas s touto skutečností. Žádný zákon jim však nehraje do karet a tak je na uvážení každého, zda bude do školy chodit formálně oblékaný či nikoliv.


Dle mého názoru by nošení tepláků v době výuky učitele nemuselo nějak výrazně pobuřovat a už vůbec by neměli za takovou banalitu žáky kritizovat, jak se neprávem často stává. Pokud v naší zemi nefungují uniformy, nevidím důvod nějak cenzurovat oblečení žáků. Je na každém, na jakou úroveň důležitosti postaví školní docházku, nehledě na další preference, jakými je například pohodlí, obliba sportu a v neposlední řadě osobní styl. 

Neměli bychom cítit tlak na to, zařadit se do stereotypních škatulek, o což se spousta vyučujících snaží. Obdivuji odvahu vsadit na originalitu na každém, kdo tak učiní a vystoupí tak z řady. Je to úžasný prostředek, jak ukázat kousek sebe bez toho muset použít jediného slova. Přece jen je barvitější moci na chodbě sledovat mladé lidi různých stylů a módních preferencí než desítky klonů v košilích a polobotkách. 

Ve zkratce bych tedy tepláky nepovažovala za rebelství ani za znak despektu ve vzdělávacích institucích, nýbrž za část oblečení, která může mnoha lidem slušet a být zároveň velmi pohodlná. Já osobně tepláky ráda kombinuji třeba s upnutějšími topy či s koženou bundou, jenž jim dodá trochu definice a podpoří volnomyšlenkářský vzhled.